Vad är en krypgrund?

Illustration över en krypgrund som har en sorptionsavfuktare installerad för att förhindra fukt.

Krypgrunden är en typ av husgrund som ofta används i svenska småhus, särskilt i äldre byggnader men även i moderna villor. Den fungerar som ett mellanutrymme mellan marken och bottenbjälklaget (golvbjälklaget) i huset och är ibland ventilerad med uteluft, vilket kan leda till fuktproblem främst under våren- och sommaren.

Denna konstruktion har både för- och nackdelar, och förståelsen för hur en krypgrund fungerar är viktigt för att skydda huset från fukt- och mögelproblem.

Först och främst, hur ser en krypgrund ut?

En krypgrund är ett lågt utrymme, vanligtvis mellan 60 och 100 cm högt, som sträcker sig under hela eller delar av huset. Den är inte avsedd för förvaring eller att man vistas i, utan fungerar som ett tekniskt utrymme. Man når ofta krypgrunden via en inspektionslucka från insidan av huset.

Marken i krypgrunden består ofta av jord eller sand, täckt med en byggplats som fungerar som ångspärr. Ovanför krypgrunden ligger husets golvbjälklag, vilket gör att den fungerar som en buffertzon mellan marken och bostadsutrymmena.

Varför bygger man med krypgrund?

Det finns flera anledningar till att bygga med krypgrund:

  • Enkel och billig konstruktion: Krypgrunder är ofta billigare och snabbare att bygga än en platta på mark och ger enklare åtkomst till installationer som rör och ventilation.
  • Skydd mot markrörelser: I områden med tjäle eller sättningar kan krypgrunden ge en viss flexibilitet som minskar risken för skador på huset.
  • Bra isolering från markkyla: När den är korrekt ventilerad och isolerad fungerar krypgrunden som ett skydd mot markens kyla.

Men, trots detta finns det ett stort problem med en uteventilerad krypgrund.

Fukt – en uteventilerad krypgrunds stora utmaning

Krypgrunden är också förknippad med fukt. En uteluftsventilerad krypgrund ses därför som en riskkonstruktion.

Eftersom utrymmet är ventilerat med uteluft kan varm, fuktig luft under våren och sommaren kondensera mot kalla ytor i krypgrunden. Det kan skapa en fuktig miljö där mögel, röta och dålig lukt får fäste och sprids om förutsättningarna är de rätta. Även regn-, yt- och markvatten bidrar till att höja luftfuktigheten i utrymmet.

Om luftfuktigheten blir för hög, vilket den troligtvis är under sommaren, riskerar man att husets inomhusmiljö påverkas. Dålig lukt kan sprida sig upp i bostaden, och det finns även risk för mikrobiell påväxt och skador på byggnadens konstruktion.

Hur kan man skydda sin krypgrund från hög luftfuktighet?

För att hålla en krypgrund torr och fin finns en del lösningar. Den absolut enklaste är att sätta in en sorptionsavfuktare, som helt enkelt avfuktar luften som kommer in.

Genom att sänka luftfuktigheten till en optimal nivå och därefter låta sorptionsavfuktaren automatiskt reglera klimatet vid behov får man ett fuktkontrollerat utrymme. Men då är det viktigt att förbereda väl innan man installerar den.

Så här kan installationen av en Acetec EvoDry RCF-avfuktare gå till i krypgrunden:

  • Städa marken från organiskt material, exempelvis växter och byggrester.
  • För bästa funktion och energieffektivitet bör man täta utrymmet noggrant.
  • Täck marken med åldersbeständig plastfolie i omlott, cirka 50 cm överlapp. För optimal täthet bör plasten fästas i nederkant av grundbalken med isolerbrickor eller regel och spikplugg. Plasten viks dubbel mot balk/grundmur och sträcks något mellan fästpunkterna.
  • Täta alla ventiler utom den där våtgasslangen dras ut.
  • Placera avfuktaren i högt läge på till exempel lecablock, isolerskiva eller det medföljande emballaget. Se till att det är minst 50 cm mellan filter och vägg.
  • Montera våtgasslangen på utloppsplåten med slangklammer. För in våtgasslangen genom ventilen från utsidan och täta baksidan av plåten med silikon eller motsvarande. Fäst utloppsplåten med skruvplugg i grundbalken.
  • Montera slang på avfuktaren. För bättre spridning av torrluft kan torrluftskanaler monteras på anslutningsstosarna. Se till att slangarna ligger sträckta, i mjuka böjar och inte viks eller veckas.
  • Anslut modularkabeln i avfuktaren och dra upp kabeln till bostaden. Montera manöverpanelen väl synlig och anslut kabeln i denna.
  • Anslut avfuktaren till ett jordat eluttag (230V, 10A, trög säkring).
  • Kontrollera att manöverpanelen visar kontakt och rimliga värden.

OBS! Installationsanvisningarna ovan gäller endast Acetec EvoDry RCF-avfuktare. Utförliga och uppdaterade instruktioner medföljer alltid i manualen till respektive modell. Följ den medföljande dokumentationen vid installation.

Behöver du hjälp att dimensionera en avfuktare för, till exempel, en krypgrund? Prova gärna vårt egenutvecklade verktyg som ger förslag på lämpliga modeller.

Acetec logo
Acetec AB är en tillverkare av luftrenare, ventilationsaggregat och avfuktare. All utveckling, tillverkningen och kvalitetssäkring sker i Älvsbyn, Sverige. Acetec-bloggen drivs av Acetec AB med syftet att tillhandahålla information och inspiration inom området inomhusklimat.
© 2025 Acetec AB. Alla rättigheter reserverade.